sikker sommer

10 tips for en sikker sommer

Endelig nærmer det seg ferie! Skal du til utlandet? En liten norgestur? Eller kanskje ingenting? Uansett, det finnes mange som ikke tar seg ferie, eksempelvis de som driver med ondsinnet aktivitet via internett. Når vi senker skuldrene (og guarden?), øker de aktiviteten. Derfor er det viktig å tenke gjennom hva man kan gjøre for å beskytte sine data på reise. Her er 10 regler som sikrer en sikker sommer:

1. Oppdater PC-en

Ved å ha en oppdatert PC sørger du for at de siste sikkerhetsoppdateringene er på plass. Husk også å oppgradere gjennom ferien.

2. Unngå lokal lagring

Lagre data i OneDrive (hvor det bør være backup) Om filene dine ligger i skyen, forsvinner de ikke selv om maskinen din forsvinner.

3. Ha gode passord

Ha et godt og langt passord på maskinen din, og aktiver kryptering av harddisken før du drar. Blir harddisken stjålet er det veldig vanskelig for uvedkommende å få data ut av den.

4. «Lock» maskinen

Sett opp innstillinger som gjør at maskinene din går i «lock» etter en kort periode. Da må man ha passord for å komme inn igjen.

5. Vær forsiktig med åpne internett

Vær varsom dersom du benytter åpne nett på café, flyplasser eller lignende steder. Dersom du kan benytte mobilen i steden kan det være en tryggere løsning. Alternativt kan du benytte en VPN slik at du får kryptert dataene dine før du sender dem ut fra din maskin. Sjekk heller med stedet om det finnes et trådløst nett med passord eller kode.

6. Spør før tilkobling

Sett på «spør før tilkopling» på enhetene dine. Et populært triks hackere bruker på turiststeder er å opprette åpne nettverk for å få deg dermed få tilgang til PC-en din.

7. Ha to-faktor-autentisering

Sett på To-faktor-autentisering (MFA) der det er mulig, eksempelvis e-post, Facebook, Instagram med flere. Da er hackere avhengig av eksempelvis din mobil for å kunne logge på systemene du benytter.

8. Aktivér antivirus

Sørg for å ha aktivert antivirus på enheten din, og ha denne oppdatert med siste signaturfil. Da er enheten beskyttet mot kjente trusler og angrep.

9. Ha spamfilter og antivirus

Sørg for å ha spamfilter og da antivirus-system for mailsystemet ditt. Veldig mye tap av data og ransomware starter med at man trykker på en kobling i en e-post. Ved et skikkelig spamfilter vil slike e-poster bli stoppet.

10. Sjekk før du trykker på ukjente lenker

Er du usikker på om du skal logge på noe sted etter en henvisning i eksempelvis en epost, la det være. Ring heller avsender for få bekreftet at dette er reelt. De fleste hendelser starter med at vi gjør ting vi ikke burde gjøre.

Dette er punkter som kan være greie å ha med seg i bagasjen når man skal på ferie. Med systemene på plass, og fornuftig tankegang, har man sikret seg godt for en sikker sommer. Så skal vi heller ikke glemme hvorfor vi har ferie. Det beste tipset jeg kan gi er å la PC-en ligge igjen hjemme og la e-posten være (men ha gjerne på en «Out of Office» som forteller hvor lenge du har ferie). La telefonen stå på lydløs, og nyt ferien.

Riktig god (sikker) sommer!

Dersom du lurer på noe kan du kontakte oss her.

Artikkelen er skrevet av Svein-Olav Pedersen – Leder Driftstjenester.

Få siste nytt fra bransjen

Abonner på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer med aktuelle nyhetssaker.

Del dette innlegget

Påmelding nyhetsbrev

Meld deg gjerne på nyhetsbrevlisten, så lover vi å holde deg oppdatert.

Book demo

Vi tar en gjennomgang for å vise deg hvordan tjenesten fungerer.

Vi benytter informasjonskapsler (cookies) til forbedring av brukeropplevelse, analyse og markedsføring som forklart i Personvern.