cyberkriminalitet nettverket

Økt cyberkriminalitet mot ansatte på hjemmekontor

Diverse medier melder nå om økt cyberkriminalitet rettet mot ansatte på hjemmekontor. De kriminelle utnytter korona-situasjonen til å svindle bedrifter gjennom ulike tilnærminger som falske e-poster, SMS og telefonsamtaler.

Lavere sikkerhet på hjemmekontoret

Ikke alle har like stor sikkerhet i sitt hjem som på kontoret. De fleste bedrifter er bedre beskyttet med mer avanserte brannmurer og regler, noe de ansatte nødvendigvis ikke selv har hjemme. Dette skaper en stor risiko og fare for mulige sikkerhetsbrudd når ansatte jobber med filer og bedriftskritiske data fra sitt eget hjem. Abacus IT følger, og støtter, Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) sine råd og anbefalinger til alle som er i denne situasjonen. Vi er ekstra bevisste og årvåkne på korona-relaterte e-poster og ukjente domener.

4 tiltak for å stoppe eventuelle angrep

NSM har utarbeidet 4 effektive tiltak for å stoppe eventuelle angrep. Her beskrives kort fire effektive tekniske tiltak som systemeiere bør benytte. Disse tiltakene beskytter ugraderte systemer mot internett-relaterte dataangrep (typisk infiserte e-poster, nettsider, eller USB-minnepinner). De fleste av disse angrepene er teknisk sett relativt enkle å stoppe, og studier viser at disse 4 tiltakene stopper opp mot 90% av internett-relaterte angrep:

  1. Installer sikkerhetsoppdateringer så fort som mulig. Selv de beste produktene har feil og sårbarheter som kan bli utnyttet av angripere. Produkter som ikke lar seg oppdatere bør unngås.
  2. Ikke tildel administrator-rettigheter til sluttbrukere. Distribuér virksomhetsgodkjent programvare fra et felles distribusjons-punkt.
  3. Blokker kjøring av ikke-autoriserte programmer (også kjent som «hvitelisting»).
  4. Oppgrader program- og maskinvare. Nyere produktversjoner har tettet flere sikkerhetshull enn eldre versjoner, og de har ofte flere og bedre sikkerhetsfunksjoner.

Vi hjelper deg med sikkerheten

Vi i Abacus IT er i beredskap til å hjelpe alle kunder som har behov for dette. I tillegg til vår kunnskap tilbyr vi sikkerhetspakken som sørger for at din bedrift har grunnleggende IT-sikkerhet på plass. Den inneholder både e-post filter, antivirus/antiskadevare og backup. Det vil si at du kan føle deg trygg på at du har god beskyttelse både mot spam, virusangrep, og feilaktig sletting. Og at du, dersom noe likevel skulle skje, har backup av bedriftens data slik at de ikke er tapt. Dersom du ikke har et godkjent antivirusprogram på din PC så er tiden inne for å skaffe dette før det er for sent.

Artikkelen er skrevet av Christer Haagensen som jobber som Teknisk Rådgiver hos Abacus IT. Dersom du ønsker assistanse rundt IT-sikkerhet, kan du sende ham en mail på christer.haagensen@abacus-it.no. Du finner Abacus sin kontaktinformasjon her.

Få siste nytt fra bransjen

Abonner på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer med aktuelle nyhetssaker.

Del dette innlegget

Påmelding nyhetsbrev

Meld deg gjerne på nyhetsbrevlisten, så lover vi å holde deg oppdatert.

Book demo

Vi tar en gjennomgang for å vise deg hvordan tjenesten fungerer.

Vi benytter informasjonskapsler (cookies) til forbedring av brukeropplevelse, analyse og markedsføring som forklart i Personvern.