sikre data

Sikre data: Sover du litt dårlig om natten?

Tenk deg en arbeidshverdag der du er opptatt av å få gjort jobben din på en effektiv måte. Uten krøll og unødvendig bruk av tid, samtidig som den er så trygg og sikker som mulig.  


I dag logger vi oss inn i mange ulike systemer, med forskjellige passord og brukernavn. Det er enkelt å rote seg bort i hvilket passord som ble brukt hvor. Er det samme passord på Netflix som på e-posten? Har bilen samme passord som nettbanken? Totalen er omfattende, og alt annet enn tilrettelagt for en smidig og enkel tilgang. 

I tillegg blir vi testet med stadig tilsendte lenker og e-poster. Gjerne i form av et hasteoppdrag til deg med en utbetaling.  Andre ganger som en ny melding fra posten. Noen henvendelser kan se ut til å komme rett fra sjefen, men en skrivefeil eller ordvalg gjør at vi vurderer den som mistenkelig.

Et trykk kan være nok

Et trykk på lenken kan være nok.  Dette kan gi inntrengeren tilgang til bedriftsdata, i tillegg til dine private data. Ifølge Mørketallsundersøkelsen 2020 (levert av NSR) ser vi at 39% av de bedriftene som er utsatt for sikkerhetsbrudd mener det skyldes menneskelige feil, og manglende bevisstgjøring om sikkerhet hos ansatte. 

Et typisk angrep er løsepengevirus. Disse kan låse datamaskinen din, eller filene til bedriften. Du får plutselig opp en melding om å betale penger. Om du ikke betaler forblir filene dine låst, eller slettet innen en frist. Ifølge en rapport fra CheckPoint har slike angrep økt med over 100% i 2021. Det er den største trusselen for små og mellomstore bedrifter i Norge. 

Hvordan sikre deg og dine data?

Nettvett.no sier dette om hvilke forholdsregler du bør ta for å sikre deg: 

  • Ta sikkerhetskopi jevnlig av de filene som er viktig å ta vare på. 
  • Hold datamaskinens operativsystem og programvare oppdatert. 
  • Bruk antivirusprogram og hold det oppdatert. 
  • Vær oppmerksom på at løsepengevirus også kan spre seg til disker og andre enheter som er tilkoblet datamaskinen. Det kan derfor være lurt å ikke la eventuelle enheter være koblet til maskinen til enhver tid. 
  • Enkelte utgaver av løsepengevirus spres også til tjenester som Dropbox, OneDrive eller lignende. Derfor anbefales det å koble seg fra tjenestene når de ikke er i bruk. 
  • For bedrifter med en utbygd nettverksinfrastruktur, er det viktig å sørge for god segmentering av nettverket, og å begrense tilganger så mye som mulig. Dette vil kunne gjøre det vanskeligere for angripere å få fotfeste, og spre løsepengevirus til hele nettverket. 

Vi er her for deg!

Vi i Abacus IT støtter disse rådene og anbefaler kunder å ta regelmessig kopi av sine systemer. Samtidig mener vi at alle som ikke har et rammeverk for passord, samt totrinnspålogging, burde aktivere dette.  Typiske tjenester som sikrer din backup og øvrig IT-sikkerhet er Abacus Backup, Abacus One, eller Skyklient.  

Om du lurer på hva du kan gjøre for å sørge for at deres systemer er så sikre som mulig, ta kontakt med oss!

Artikkelen er skrevet av Jørgen Rypaas, Avdelingsleder Drammen. Han elsker smarte IT-løsninger som hjelper deg å jobbe så enkelt og effektivt som mulig. Og selvsagt på en måte som er både trygt og sikkert!

Få siste nytt fra bransjen

Abonner på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer med aktuelle nyhetssaker.

Del dette innlegget

Påmelding nyhetsbrev

Meld deg gjerne på nyhetsbrevlisten, så lover vi å holde deg oppdatert.

Book demo

Vi tar en gjennomgang for å vise deg hvordan tjenesten fungerer.

Vi benytter informasjonskapsler (cookies) til forbedring av brukeropplevelse, analyse og markedsføring som forklart i Personvern.