it sikkerhet

Tenk sikkerhet – også i sommerferien!

Nå står sommeren for døren og mange drar bort, med PC og nettbrett i bagasjen. Vi har allerede blitt godt vant med hjemmekontor, og det er ikke noe nytt å ha med laptopen på tur. Men husk å ikke ta fri fra IT-sikkerhet! Hackere med ondsinnede hensikter tar ikke ferie som mange av oss andre.

Passord, backup og lagring i sky

En PC kan komme på avveie, eller bli stjålet. Sørg for at du har gode passord for pålogging, samt kryptering av harddisken. På den måten gjør du det vanskeligere å få ut nyttig informasjon fra din maskin. Har bedriften mulighet for fjernsletting, er det en fordel. Da kan man enkelt slette innhold på disk dersom uhellet skulle skje. Men det aller viktigste er å lagre data på en server, eller i skyen, og ha minst mulig lagret lokalt på PC-en.

Sørg også for backup av dine viktige data, om dere benytter One Drive for lagring av data eller backup av viktige filer på datamaskinen. En backup er alltid viktig og kan redde deg dersom ting kommer på avveie.

Usikret nett

Om man skal benytte maskinen på en internettkafe eller annet usikret trådløst nett, anbefaler vi alltid å benytte VPN. Da vil dataene dine gå kryptert over nett og dit de skal. Er du usikker på sikkerheten på nettet, anbefaler vi å ikke benytte det. Finn heller et mer egnet nett som har ivaretatt sikkerheten med WPA eller lignende. Dette sjekker du ved at du må logge på for å få tilgang til det trådløse nettet.

Husk også å ha installert de siste Windows-oppdateringene, og hold operativsystemet oppdatert så langt det lar seg gjøre. Sørg for at din enhet har låseskjerm. Da må man inn med passord igjen dersom man er borte fra enheten en periode.

Du kan lese mer om sikkerhet på ferie på Nettvett. Siden er fra 2019, men er like aktuell idag:

https://nettvett.no/sikkerhet-pa-reise/

Men viktigst av alt!

Til slutt en liten oppfordring fra meg, og kanskje det viktigste av alt i sommer: skru av datamaskinen, kople PC-en av nett, og lad dine egne batterier. Gi kroppen med noen rolige dager sammen med familie, venner. Sørg for gode opplevelser, uten å være pålogget. For det er jo det som er sommerferie! Nyt en tur i fjellet, ta et bad i en fjellbekk, eller ta en tur med båten og finn et varmt svaberg å stupe fra. Rett og slett nyte litt av godene vi har – uten internett!

God sommer!

Artikkelen er skrevet av Teknisk sjef, Svein-Olav Pedersen. Svein-Olav digger IT og er lidenskapelig opptatt av nettvett og sikkerhet. Han er også veldig glad i sjølivet, og du finner ham gjerne i båten med familien. Lyst til å ta en prat med Svein-Olav? I så fall kan du sende ham en mail: svein-olav@abacus-it.no.

Få siste nytt fra bransjen

Abonner på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer med aktuelle nyhetssaker.

Del dette innlegget

Påmelding nyhetsbrev

Meld deg gjerne på nyhetsbrevlisten, så lover vi å holde deg oppdatert.

Book demo

Vi tar en gjennomgang for å vise deg hvordan tjenesten fungerer.

Vi benytter informasjonskapsler (cookies) til forbedring av brukeropplevelse, analyse og markedsføring som forklart i Personvern.