Phishing

Phishing: Fått rare kalenderinvitasjoner i det siste?

Pust rolig og la oss forklare litt. Du har ikke blitt hacket og dataene dine er trygge. Kort fortalt er dette en phishing-metode for å fange din oppmerksomhet på lik linje med andre angrep vi kjenner til.

Phishing er en form for angrep, målrettet eller ei, der hensikten er å kunne lure ut informasjon. Eller penger. De klassiske tilfellene er falske hentemeldinger fra «Posten», eller at sjefen din ber deg sende penger. Helst i utenlandsk valuta til en konto. Dette er mest sannsynlig falske henvendelser og går under begrepet Phishing.

Den siste tiden har vi fått flere henvendelser fra kunder som har opplevd en annen type tilnærming. Uten at man har gjort noe aktivt, dukker det opp kalenderinvitasjoner i Outlook. Ofte har de en snedig tittel, og at saken haster. Svindlerne benytter seg av en funksjon i moderne mailsystemer (siden 2015 i Exchange Online). Funksjonen lar e-poster med viktig info som må huskes, opprette avtaler automatisk. Systemet tolker informasjonen i mailen og legger det inn i kalenderen for deg. Flott, dersom det kun brukes med edle hensikter. Men, som så mye annet, kan dette altså bli misbrukt.

Slik går du frem

For å skru av denne automatikken må hver bruker logge inn på Outlook på web og gjøre innstillingene manuelt: – Gå til https://outlook.office.com og logg inn med din bruker:

  • Trykk på tannhjulet i høyre hjørne og velg nederst: «Vis alle Outlook-innstillinger»
  • Trykk så på «Kalender» og deretter «Hendelser fra e-post»
  • Sørg for at alle bokser viser «Vis bare hendelsessammendrag i e-post»
  • Trykk «Lagre»

Med dette blir funksjonen deaktivert og vil nå ikke skje på nytt med din bruker. Det finnes dessvere ingen mekanisme for å endre denne oppførselen på tvers i organisasjonen. Skulle dere trenge ytterligere hjelp til dette eller andre bekymringer rundt sikkerhet – prat med oss først!

(Og for den spesielt interesserte kan du lese mer i bloggen til Tony Bardalen)

Kilde: https://support.microsoft.com/en-us/office/automatically-add-events-from-your-email-to-your-calendar-32e5cf0c-3e65-4870-9ff9-df3683d3fc97

Artikkelen er skrevet av Tony Bardalen, vår Microsoft-guru. Om du lurer på noe rundt Microsoft, er han rett mann å spørre. Send ham en mail da vel! tony@abacus-it.no

Du kan lese mer om oss her.

Få siste nytt fra bransjen

Abonner på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer med aktuelle nyhetssaker.

Del dette innlegget

Påmelding nyhetsbrev

Meld deg gjerne på nyhetsbrevlisten, så lover vi å holde deg oppdatert.

Book demo

Vi tar en gjennomgang for å vise deg hvordan tjenesten fungerer.

Vi benytter informasjonskapsler (cookies) til forbedring av brukeropplevelse, analyse og markedsføring som forklart i Personvern.