Skatteetaten MVA

Skatteetaten lanserer ny MVA-melding fra 2022

Fra og med 1. januar 2022 vil skatteetaten lansere ny MVA-melding. Meldingen vil være mer detaljert enn dagens mva-melding og skal baseres på SAF-T koder. Skatteetaten vil blant annet kreve rapportering av tap på krav, justering, tilbakeføring og uttak. Dette vil kreve mer av selskapene når det gjelder riktig registrering av data i ditt regnskapssystem. Det gir mindre rom for manuelle korrigeringer, og det understreker viktigheten av å kunne stole på opplysningene fra regnskapssystemet.

Den nye MVA-meldingen skal være på XML-format og bygger på SAF-T kodelisten. Det vil være et krav om at alle avgiftskoder må være knyttet mot riktig SAF-T avgiftskode. Dette bør dere ha på plass i dag for riktig SAF-T rapportering. Men fra 2022 vil feil i denne koblingen også medføre feil i MVA-rapporteringen.

Ny versjon

Visma Software har startet implementering av det nye regelverket i ny versjon og forventer å ha dette på plass i løpet av høsten 2021. Da alle Visma Global og Visma Business installasjoner må oppgraderes i løpet av en forholdsvis kort tidsperiode til høsten, må dette planlegges godt.

Det gjelder å være forberedt før endringen trer i kraft og oppgradering av ditt system skal gjennomføres.
Du må sørge for at deres IT-miljø er i henhold til HW og SW krav for ny versjon (minimum operativsystem WinServer2012R2 og minimum Microsoft SQL2014 som database-program. Dersom du ikke har mappet mot SAF-T konto, anbefaler vi at dette gjøres så snart som mulig.

Kontakt oss gjerne på support@abacus-it.no om du ønsker å bestille bistand for å klargjøre ditt regnskapssystem eller ønsker å bestille tid for oppdatering.

TIPS! Du bør unngå å bokføre i 2022 før du har oppdatert til versjon 16 (gjelder Visma Global og Visma Business).
Årsaken er at føringene som danner grunnlaget for rapporten må registreres spesielt for den nye rapporten.

Du vil finne mer informasjon om modernisering av merverdiavgiftsområdet på Skatteetatens sider.

Du kan lese mer om oss her.

Få siste nytt fra bransjen

Abonner på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer med aktuelle nyhetssaker.

Del dette innlegget

Påmelding nyhetsbrev

Meld deg gjerne på nyhetsbrevlisten, så lover vi å holde deg oppdatert.

Book demo

Vi tar en gjennomgang for å vise deg hvordan tjenesten fungerer.

Vi benytter informasjonskapsler (cookies) til forbedring av brukeropplevelse, analyse og markedsføring som forklart i Personvern.