Tror du at dataene dine i Microsoft 365 er trygge?

Er dine Microsofte 365 data sikret? Eller tar du sjansen på å miste informasjon som e-post, kalenderoppføringer og datafiler i Teams? Og dersom uhellet først er ute, er du i stand til å få tilbake filene, avtalene og e-posten du trenger?

Det finnes mange gode grunner til å snakke om backup av dataene dine i Microsoft 365. Undersøkelser viser at mange tror at dersom Microsoft 365 er i skyen, så trenger man ikke bekymre seg for backup – alt er trygt. Det er en stor misforståelse. Microsoft sin avtaletekst (SLA) spesifiserer at backup IKKE er en del av avtalen. I Microsoft service agreement står det at Microsoft ikke ønsker å levere «backup as a service» til kunder. De promoterer aktivt å bruke tredjepartsløsninger for dette.

Mange svindelforsøk

Mørketallsundersøkelsen 2018, gjennomført av Næringslivets Sikkerhetsråd, skriver blant annet om svindel, hvorav flere av de omhandler nettopp e-posten. Typiske eksempler er falske fakturaer, løsepengevirus og direktørsvindel.

I følge undersøkelsen har 43 prosent av respondentene opplevd å få tilsendt faktura for varer som ikke er bestilt det siste året. Det går et klart skillet mellom private og offentlige virksomheter; henholdsvis 47 prosent av de private og 28 prosent av de offentlige har mottatt falske faktura. Virksomheter med 1-4 ansatte er noe mindre utsatt enn større virksomheter, men også blant de minste virksomhetene er det 34 prosent som er blitt utsatt for dette.

15 prosent av bedriftene har blitt utsatt for løsepengevirus i løpet av de siste 12 månedene. Private er også her mer utsatt enn offentlige. 

13 prosent er utsatt for direktørsvindel. Også på dette forholdet er det mer vanlig blant private enn blant offentlige. Den klareste forskjellen er det imidlertid på størrelse. Mens kun 6 prosent av de minste virksomhetene er utsatt for dette, er det 27 prosent av de med 100 ansatte eller flere, som utsettes for direktørsvindel. Ser vi på private bedrifter med 100 ansatte eller flere er det 50 prosent som er utsatt for det mens tilsvarende i store offentlige virksomheter er 20 prosent (merk base på 48 virksomheter i privat sektor).

Sikre dine data med riktige verktøy

Riktig verktøy vil hindre at slike ting skjer i din bedrift. Dersom uhellet likevel skulle ramme deg, så kan du hente tilbake data på kort tid. Noen gode grunner for at backup av dataene i Microsoft 365 er viktig:

  • Uheldig sletting av data, det vil si at en ansatt sletter med uhell hele sin e-post , sin kalender sine avtaler, notater eller kontakter.
  • Interne sikkerhetstrusler: Organisasjonen er utsatt for skader fra egne ansatte, både de som gjøres med hensikt, og de som er utilsiktet. Det er fort gjort å slette en fil, avtale, e-post eller lignende
  • Eksterne sikkerhetstrusler, som malware, virus og randsomware. Eksterne trusler kan snike seg inn via en epost og vedlegg. Det er ikke alltid nok å lære  brukere hva de ser etter. Vi opplever også at brukerkontoer blir hacket og eksterne aktører tar over e-postkontoen for å sende spam, slette e-poster og tilsvarende. Regelmessige sikkerhetskopier vil bidra til å sikre at en separat kopi av dine data er fri for virus, og at du kan gjenopprette raskt.

Våre sikkerhetstjenester

Abacus IT leverer slike verktøy for å øke sikkerheten i Microsoft 365. Tjenester som antivirus, antispam, antimaleware og anti phising beskytter bedriftens Microsoft 365, men også Dropbox, Google drive, SharePoint, Teams og One Drive for business.  

Om uhellet først er ute, er det backup og restore som gjelder. Vi har et eget datasenter i Norge og kjører Veeam cloud backup til dette datasenteret. Med verktøyet tar vi backup av hele Microsoft 365, og har muligheten til å gjenskape alle data i løpet av kort tid. Vi har også dyktige konsulenter som sjekker at backup-en for din bedrift gikk bra, og følger opp dersom den mot formodning ikke gikk som den skulle. 

Microsoft 365 har også en tjeneste som heter MFA, som gjør at brukerne i organisasjonen må benytte to-faktor autentisering for å logge på Microsoft 365. Hvorfor er dette viktig? Hver dag utføres det forsøk på å hacke passordet til e-post kontoer, såkalte «brute-force attack». Det forsøkes alle mulige varianter på passord, og vi har sett opp til 100000 mislykkede forsøk på en konto, men det er bare tidsspørsmål før riktig passord blir funnet.

Men har man satt på to faktor autentisering, kan ikke hackere komme seg inn, da de trenger mobilen til brukeren for å få til dette. Noe de, i de aller fleste tilfeller, ikke har. På telefonen benyttes applikasjonen Microsoft Autenticator, hvor du bekrefter at du er du. Så er du inne uten mye ekstra tastetrykk, og kontoen din er tilnærmet helt sikker for uønsket pålogging. Det gir en signifikant økning i sikkerheten for bedriften. Dette er selvsagt ting vi i Abacus IT kan bistå med, og vi anbefaler alle våre kunder å sette opp MFA på Microsoft 365.

Priser

Sikkerhetspakke for Microsoft 365, inkludert Dropbox, Google drive, SharePoint, Teams og One Drive for business: Kun kr. 20,- per måned, per Microsoft-konto.

Backup og restore: Prisen for denne tjenesten er bare kr. 50,- måned, per bruker i Microsoft 365.

Så for tilsammen kun 70 kroner i måneden per bruker i Microsoft 365, kan du beskytte din virksomhet og dine viktige filer og avtaler. Dette skaper god nattesøvn for mange av våre kunder.

 

Ta kontakt med Abacus IT for en prat om økt sikkerhet for din bedrift. Du kan sende oss en melding via vårt kontaktskjema, sende oss en mail, eller ringe oss på telefon 4000 1850. 

Få siste nytt fra bransjen

Abonner på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer med aktuelle nyhetssaker.

Del dette innlegget

Påmelding nyhetsbrev

Meld deg gjerne på nyhetsbrevlisten, så lover vi å holde deg oppdatert.

Book demo

Vi tar en gjennomgang for å vise deg hvordan tjenesten fungerer.

Vi benytter informasjonskapsler (cookies) til forbedring av brukeropplevelse, analyse og markedsføring som forklart i Personvern.