cyberkriminalitet nettverket

Viktigheten av nettverket i din bedrift – Vinn troféer!

Se for deg at du ønsker å beskytte dine data, brukere og bedriftens infrastruktur på best mulig måte, og likevel ha full kontroll og tilgjengelighet uansett hvor du er. Vi er nå inne i en tid hvor dagens arbeids løsninger er mye fokusert på «work-from-anywhere» prinsippet, og hvor flere og flere systemer blir digitalisert og flyttet ut til skyen. Opplevelsen skal allikevel føles som om du sitter på kontoret.

Brannmuren er nettverkets keeper

Jeg er en stor fotballfan og tenker at nettverket i en bedrift kan sammenlignes med hvordan et fotballag er bygd opp, og hvordan man samspiller på best mulig måte. Keeperen er i mine øyne som en brannmur. Keeperen og brannmurens rolle i et nettverk er stoppe motstanderne fra å score mål, akkurat som en brannmur skal stoppe inntrengere som ønsker å skade din bedrift og stjele dine data. I tillegg til å være en brannmur er dens funksjon også å spre trafikken og få den til å flyte på best mulig måte.

Denne rollen er mine øyne forsvarets rolle. Deres primære rolle er å forsvare keeperen sin og flytte ballen dit det er tenkt. En forsvarsspiller vet til enhver tid hvor ballen skal forflyttes, men er avhengig av både midtbanen og keeperen for at dette skal fungere. Dette kalles på nettverksspråket «å rute» trafikken, altså en ruter. En ruter og brannmur er i dag stort sett samme enhet, med flere funksjoner.

…og svitsjen er midtbanen

Men hvem skal sørge for at alle enheter på lokasjonen kommuniserer med hverandre? Dette er en såkalt «hub» eller «svitsj». En svitsj i nettverket er den enheten som kobler «alt» sammen via kabel (enten kobber eller fiber). I mine øyne er dette midtbanen. Midtbanen er bindeleddet mellom forsvaret og angrepet, slik svitsjene kobler sammen brannmur, aksesspunkter og andre enheter som er knyttet til nettverket via kabel. Har man mange enheter som har behov for å snakke sammen på nettverket benytter man seg av en slik svitsj.

I tillegg til å segmentere nettverket på porter kan svitsjer også settes opp med autentisering når man kobler seg til nettverket. Å segmentere i nettverket vil si å kunne skille trafikken fra hverandre. Man oppretter virtuelle områder som kun kan kommunisere med hverandre eller de tjenestene man ønsker. Dette minsker blant annet sjansen for uønsket tilgang og spredning av f.eks. virus. En svitsj kan fås i flere størrelser (8, 12, 24 eller 48 porter), og er mer stabilt med tanke på at det kun kan kobles til via kabel.

Viktig med stabile aksesspunkter

På toppen av banen har vi aksesspunktene. De skal alltid være tilgjengelig når det ikke finnes mulighet for fysisk kabling, og disse skal kunne ta imot trafikk fra alle. Og det er de som får mest kjeft når de ikke gjør jobben. For at samspillet i nettverket skal lykkes, er man avhengig av stabile og tilgjengelige aksesspunkter. Grunnen til det er at nesten alle enheter kommuniserer trådløst i dag. Dette kan være telefoner, nettbrett, bærbare PC’er, DAB radioer, klokker og andre smart enheter.

Og akkurat som på andre lag er kommunikasjon viktig. Det mest velfungerende fotballaget snakker som oftest samme språk, og slik er det også med nettverket. Består din nettverksstruktur av enheter fra samme produsent, er sjansen størst for at kommunikasjonen har en høyere oppetid og færre problemer. De fleste produsenter bygger sine produkter på samme hardware og plattform for at de skal fungere best mulig sammen.

Målet er å vinne troféer!

Sammen skal alle leddene ha ett felles mål – å vinne trofeer og sørge for at bedriftene skal kunne operere i sin daglige drift sømløst uten å oppleve driftsforstyrrelser. Vi i Abacus IT er svært opptatt av at kundene våre skal oppleve sitt nettverk på denne måten. Nettverket skal bare «være der» og ikke virke forstyrrende for det daglige arbeidet. Jeg liker å se på oss i Abacus IT som treneren av dette laget. Det er trenerens jobb å ha full kontroll over laget og sørge at samspillet fungerer på best mulig måte for å lykkes. Men hvem eier laget og ansetter treneren? Jo det er du! Og sammen skal vi sørge for å tilfredsstille publikummet som både kan være de ansatte i bedriften eller andre som kjøper tjenester av dere.

Dersom du opplever et trøblete nettverk kan det være mange årsaker til dette. Det kan være teknologier og utstyr som ikke snakker så bra sammen. Det kan være utstyr som er gammelt og ikke har mulighet for oppdateringer og forbedringer av softwaren. Og det kan være utstyr som ikke er konfigurert på riktig måte etter bedriftens behov.

Ett felles styringsverktøy

Abacus IT tilbyr i dag Cisco Meraki til små- og mellomstore bedrifter på leiemodell. Cisco Meraki er utviklet som et totalprodukt (men produktene kan også leies alene), hvor alle disse tjenestene eksisterer på samme plattform: Brannmur (keeperen), ruter (forsvaret), svitsjer (midtbanen) og trådløse aksesspunkter (spissene). Og det beste av alt er at alle disse enhetene styres fra ETT styringsverktøy! Her har vi mulighet til å overvåke trafikken, bestemme regler, vedlikeholde og oppdatere programvaren, samt konfigurere alle enhetene til å snakke ett felles språk.

Ønsker du å vite mer om dette produktet og hvordan dette kan gjøre din hverdag enklere? Ta gjerne kontakt med oss så slår vi av en prat og diskuterer «kampstrategien» sammen.

Artikkelen er skrevet av Christer Haagensen som jobber som Teknisk Rådgiver hos Abacus IT. Han holder til på vårt Drammenskontor og tar gjerne en prat om både nettverk og fotball. Send ham gjerne en mail på christer.haagensen@abacus-it.no. Ellers finner du oss på 9 ulike lokasjoner. Du finner vår kontaktinformasjon her.

Få siste nytt fra bransjen

Abonner på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer med aktuelle nyhetssaker.

Del dette innlegget

Påmelding nyhetsbrev

Meld deg gjerne på nyhetsbrevlisten, så lover vi å holde deg oppdatert.

Book demo

Vi tar en gjennomgang for å vise deg hvordan tjenesten fungerer.

Vi benytter informasjonskapsler (cookies) til forbedring av brukeropplevelse, analyse og markedsføring som forklart i Personvern.